joi, 30 septembrie 2010

Sântul Grigorie Luminătorul

       Sfântul Grigorie Luminătorul, Apostolul Armeniei a trăit între anii 240 şi 332 şi s-a născut în Armenia, în oraşul Valarshapat, capitala provinciei Ararat. Părinţii lui erau necreştini, era păgâni, de origine nobilă partă.   
       Familia lui a intrat în conflict cu familia regală armeană şi a fost prigonită, iar el s-a refugiat în Cezareea Capadociei unde a învăţat credinţa creştină şi apoi s-a botezat şi a devenit creştin cu numele de Grigorie. 
       După o vreme a revenit în Armenia şi a început să predice Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. A vorbit împotriva idolilor păgâni şi a chemat la convertire pe foarte mulţi armeni, ceea ce a produs mânia regelui armean Tiridat care a fost păgân. Sfântul Grigorie Luminătorul a fost arestat şi întemniţat, fiind spus multor torturi. Între timp regele s-a îmbolnăvit foarte tare şi cineva i-a spus că nu se va putea vindeca decât dacă eliberează pe Sfântul Grigorie Luminătorul. Într-adevăr după ce Sfântul Grigorie este eliberat din închisoare regele Tiridat s-a făcut sănătos şi a cerut botezul creştin.
       Sfântul Grigorie a botezat pe rege, întreaga sa suită, curtea regală şi poporul armean. În limba noastră, el se numeşte ‘Luminătorul’, dar în secolele III, IV şi V botezul se numea ‘sfânta luminare’, de aceea şi în rugăciunile noastre de la Liturghia Darurilor înainte Sfinţite se spune că ne rugăm pentru cei ce se pregătesc pentru sfânta luminare sau sfântul Botez. Deci, el este ‘Luminătorul’ în înţelesul că este botezătorul armenilor, cel care i-a convertit la creştinism.
       Sfântul Grigorie Luminătorul a reuşit să convertească un popor întreg, începând cu regele Tiridat al Armeniei şi el după ce a făcut convertiri multe, a fost hirotonit Episcop la Cazareea Capadociei de către Arhiepiscopul Leonţiu al Cezareei Capadociei, iar Petru de Sevastia l-a instalat ca Episcop al Armeniei. Vedem o legătură deosebită între Sfântul Grigorie Luminătorul şi Cezareea Capadociei. Petru de Sevastia era frate cu Sfântul Vasile cel Mare.
       El a fost căsătorit înainte şi a avut doi copii, Vhartanes şi Aristages care s-au creştinat şi care l-au ajutat pe tatăl lor să lucreze în lucrare sfântă de încreştinare a armenilor păgâni de altădată. După ce el a fost hirotonit Episcop al Armeniei, mai târziu a hirotonit pe cei doi fii ai săi, iar Aristages a participat din partea Armeniei la Sinodul I Ecumenic din 325.
       Sfântul Grigorie Luminătorul a trăit 92 de ani. Spre sfârşitul vieţii sale s-a retras din scaunul arhiepiscopal şi a dus o viaţă de pustnic, rugându-se mult într-o peşteră, unde a şi trecut la Domnul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu