luni, 25 iulie 2011

Pelerini pe cărările judeţului Ialomiţa

              La începutul vacanţei de vară, mai mulţi elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu, s-au bucurat de un binemeritat premiu, constând într-un pelerinaj la mănăstirile din judeţ, pe cheltuiala Primăriei Bucu şi din bunăvoinţa domnului primar Drăguşin Ion.  Cei care s-au ostenit cel mai mult să desluşească tainele învăţăturii au avut motiv în plus de bucurie, pentru că strădania lor a fost răsplătită nu numai cu diplomă, aşa cum se obişnuieşte la şcoală, ci şi cu o excursie din care au dobândit mult folos duhovnicesc.
            Mânaţi de curiozitate şi de dorinţa de a descoperi lucruri noi, elevii, însoţiţi de profesorul lor de religie, Marin Sebastian, au plecat la drum dis-de-dimineaţă. Prima oprire a fost la Mânăstirea Balaciu, unde era în plină desfăşurare Sfânta Liturghie. Aici, elevii au început să-şi formeze câteva idei despre ce înseamnă viaţa de călugăr şi câte sacrificii trebuie să faci pentru  a sta departe de răutăţile lumii şi a te apropia de Dumnezeu.
            Din traseu nu a lipsit Biserica monument istoric de la Maia - Catargi şi aşezământul monahal de la Dridu. Pe o căldură insuportabilă, era nevoie de un popas mai îndelungat. Am găsit răcoarea la Mănăstirea Chiroiu, unde am fost primiţi de maica stareţă, pe chipul căreia încă se citea bucuria aşternută cu câteva zile înainte cu ocazia sfinţirii sfântului locaş. Aici au înţeles copiii cât de importantă este ospitalitatea în lumea monahală, ca o arvună a ospitalităţii lui Dumnezeu la vremea trecerii fiecărui om din această lume.
            Încărcaţi cu poveţe duhovniceşti, micii pelerini s-au îndreptat spre casă, nu înainte de a se opri la Bisericuţa de lemn de lângă Muzeul Agriculturii din Slobozia. Întorşi acasă, copiii au avut multe de povestit, pentru că au văzut pe viu locurile despre care auziseră doar la cursul opţional de istorie locală. Mai mult decât atât, au înţeles că o minte luminată nu poate exista decât într-un suflet curat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu